Om tiffanylampor

Tiffanylampor har alltid symboliserat originalitet, stil och elegans. Nyckeln till dess popularitet har varit och är de varma färgerna, de originella motiven samt det rejäla utförandet. Lamporna produceras numera i tusentals olika motiv, former, färger och kvalitéer och säljs över hela världen. Alla har dock en sak gemensamt: färgglada lampskärmar som lyser med varmt behagligt ljus.

Tiffanylampor skapades inte bara för att lysa upp rummen utan även för att utgöra en vacker dekoration av inredningen. Lamporna  berikar rummets inredning och ger upphov till en unik stil.

Motiven och mönstren

Hundratals mallar och layouter möjliggör en mängd olika mönster och storlekar. De flesta av mönstren är inspirerade av naturen och  föreställer ofta  blommor, insekter och djur. Det finns också en mängd olika geometriska motiv.Flera lampor är till exempel skapade i Jugendstil.

Om Louis Comfort Tiffany (1848-1933)

Det var Louis Comfort Tiffany, en välkänd amerikansk konstnär, som är upphovsman till dessa färgglada glaslampor. Ursprungligen var han konstnär inom måleri men blev som 27-åring intresserad av glaskonst. Han ville skapa en lampskärm med färgat glas för det ”nya elektriska ljuset”, vilket var betydligt starkare än det som erhölls med fotogenlamporna.  Tiffanys verk blev snabbt populära och han etablerade en juvelerarfirma som tillverkade lampor, smycken och porslin. Louis Comfort Tiffany är känd internationellt som en av de främsta konstnärerna inom glaskonst ochArt Noveau.

Om Produktionsprocessen

Utgångsmaterialet i produktionsprocessen är färgat glas som tillskärs och slipas för att passa in i verket. Glasbitarna beläggs med kopparfolie och löds ihop med hjälp av en blandning av tenn och bly. Tidigare användes denna teknik för att tillverka färgade fönster, huvudsakligen i kyrkor. Tiffany-lamporna gjordes ursprungligen uteslutande för hand och  i modern tid har man utvecklat tekniker för att effektivisera arbetet vilket möjliggör att attraktivt pris för ett manuellt framtaget verk.

 

Original och kopior

Ordet Tiffanylampor används numera väldigt brett och det råder en stor förvirring om vad som är original och vad som är kopior. Lamporna kan delas in i tre kategorier:

 

1.Original Tiffanylampor: Dessa skapades i Tiffany Studios i New York. Ofta är de märkta med nummer och signatur på undersidan. Originalen uppnår vid försäljning sexsiffriga belopp på antikauktioner i USA.

 

2.Tiffany-reproduktioner: Lampor som är exakta kopior av verken som gjordes i Tiffany Studios. Dessa lampor betingar ett marknadspris i USA  mellan 500-5000 amerikanska dollar.

 

3.Lampor i Tiffany-stil: är alla andra lampor som är gjorda enligt samma teknologi som de ursprungliga Tiffany-lamporna. Dessa lampor finns i en mängd olika former och stilar och produceras i olika länder. Generellt sett är dessa betydligt billigare än originalen och reproduktionerna.

 

 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)